Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 1 februarie 2014

Nikon D5100 vs Canon 600D


După cum puteţi vedea din numele blogului meu, îmi place şi fotografia. M-am gândit că poate v-ar interesa o postare de genul acesta, aşa că în articolul de azi vă prezint o comparaţie între Nikon D5100 şi Canon 600D. M-a ajutat prietenul meu cu această postare, el fiind cel cu exerienţa despre cele două DSLR-uri.




Îmi doream foarte mult un aparat foto profesional, aşa că am început să fac căutări şi să găsesc unul să fie bun şi la preţul pe care eram dispus să îl aloc pentru el. Bineînţeles că primul criteriu a fost preţul şi în acel moment optam pentru Nikon. Aşa că după multe review-uri  şi forumuri citite, a rămas să aleg între Nikon D5100 şi Canon 600D.
Şi a câştigat Canon-ul deoarece era foarte lăudat şi era şi premiat ca fiind cel mai bun produs, având şi diverse certificate.

Aşa că l-am comandat pe Emag şi cum l-am ridicat din showroom l-am ansamblat şi am început să fac poze. Şi ca oricine are o jucărie nouă, fotografiam orice. Am găsit un puf între nişte frunze şi cum îmi plac foarte mult pozele cu detalii mici, hai pe el. Nu mi-a plăcut cum a ieşit prima poză aşa că am umblat la lumină, dar nimic, tot nu ieşea cum trebuia şi asta în condiţiile în care eram în toiul verii, iar subiectul era la umbra unui bloc. Până să ajung acasă am trecut prin parc şi am mai imortalizat nişte flori şi persoane, dar pozele erau arse. Aşa că m-am decis să ajung în casă pentru a le vedea pe monitor, dar nici aici nu am fost mulţumit.  Vreo două zile  am consultat manualul şi am căutat setările minune şi am plecat în căutarea acelor  poze nearse şi fără zgomot de imagine. Fără succes însă, aceleaşi poze arse. Până la urmă l-am dat pe automat, crezând că nu am nimerit setările dar nu am reuşit nimic, chiar mai rău ieşeau.
 Am făcut o poză portret, am setat şi ISO mai mare, pentru a nu mai avea contrastul puternic şi din păcate, poza făcută în toiul verii, ziua,  cu ISO 400 a scos zgomot de imagine.

Aşa că nu am fost deloc mulţumit, mă aşteptam la altceva, totuşi e un DSLR. Şi un alt lucru m-a mai deranjat, faptul că balansul de alb scoate pozele spre roşu, spre lumină caldă.  Mai are şi monocrom şi se laudă cu cele mai bune obiective.

 Am luat-o de la capăt cu căutatul pe internet, descoperind că nu eram singurul în această situaţie. Nu spun acum că aparatele de la Canon nu sunt bune, ba da, dar consider că cele 5D,6D etc. merită achiziţionate, nu şi acesta.

Cum cei de la Emag îţi oferă posibilitatea să returnezi produsul, după nici două săptămâni am făcut acest lucru.

Mi-am luat Nikon D5100, de data aceasta după F64 , fiind mai ieftin aici :) Am fost mulţumit şi de serviciile lor, F64 fiind un magazin online specializat strict pe tot ceea ce ţine de foto.



Cum a ajuns în mâinile mele, la treabă cu el. Deja se vedea diferenţa, ceea ce vedeam prin ocular, acelaşi lucru ieşea şi în poză, lucru ce nu se întâmpla la Canon.
O altă diferenţă este timpul de expunere, Nikon având un timp mai scurt şi un senzor mai sensibil , iar Canon are timpul de expunere mai mare.
O altă diferenţă între cele două este faptul că Nikon scoate cu uşurinţă poze noaptea, datorită senzorului sensibil, în timp ce la Canon trebuia să îl ţii pe trepied pentru nişte poze clare, el având şi o funcţie specială ce ridică oglinda, nemaimişcându-se astfel aparatul în timpul capturării fotografiei  şi în aşa fel ieşeau pozele bune ( asta dacă stai să pozezi stele, dar dacă faci poze în oraş sau ai nevoie de poze făcute fără trepied ce faci).
Daţi o căutare pe Youtube şi veţi vedea în tutorialele despre aceste aparate că cele cu Canon sunt făcute pe timp înnorat, iar cele cu Nikon sunt şi pe vreme insorită. 

Deşi Nikon are rezoluţia de 16 MP, pe lângă cei 18 MP ai lui Canon, acesta face poze mult mai clare.
Nu regret alegerea făcută, Nikon scoate fotografii pline de culoare, dar nu deranjante, ce nu mai necesită editare. Este mai mult decât perfect, raportul calitate-preţ fiind extraordinar.


Ambele au obiectivul de kit de 18-55 mm.
Preţuri:
Nikon D5100: 2300 ron
Canon 600D: 2500 ron


Vă las cu câteva poze:



CANON MONOCROM







NIKON MONOCROM




CANON:



 NIKON:




Fotografia următoare este făcută cu Canon şi se poate vedea că în zonele din umbră nu sunt vizibile detaliile.


Poză Canon făcută la umbră, cu bliţ.


Canon:


Canon:



 Aici Canon a scos zgomot de imagine la ISO 400, în plină zi.


Canon:






Nikon:




Nikon:


Nikon:
 


Nikon:


Nikon:


Nikon: 


Nikon:


Nikon:


Nikon:


Cea mai reuşită poză Canon:




Respectiv Nikon:



Sper că v-a fost de folos această comparaţie între cele două DSLR-uri şi după cum v-aţi dat seama Nikon este aleagerea mea. Este un aparat bun şi destul de acceptabil la preţ, în cazul în care căutaţi un aparat profesional şi nu doriţi să daţi mulţi bani pe el, sau dacă sunteţi la început de drum ( consider că nu are rost ca începător să-ţi prinzi urechile într-un aparat mult mai profesional decât acesta).

4 comentarii:

  1. Buna Adina!

    Foarte interesant...aveam o alta viziune despre Nikon.Merci!

    :* :* Roxie T

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mereu am ales Nikon, dar am zis ca hai sa incercam si Canon, dar se pare ca tot la prima dragoste am ramas. :P

      Ștergere
  2. Buna! Sincer, imi place mai mult canon! Nu ma intreba de ce, poate ca primul meu aparat a fost un canon s1is, care la vremea aceea am dat o "caciula" de bani;Insa am fost super multumit! Acum am un panasonic vai de "steaua lui" ;-) , si vreau sa imi iau un dslr; acum, mai pus pe ganduri... zici nikon? multumesc pt rew!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se merita si Canon-ul dar modelele gen 4D, 5D si in comparatie cu pretului celor doua prezentate, acelea sunt muult mai scumpe. Nikonul poate face multe, trebuie sa ii stii functiile si poti fi uimit de ce poate iesi.

      Ștergere